Върховната касационна прокуратура (ВКП) е наредила на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да

...
Върховната касационна прокуратура (ВКП) е наредила на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да
Коментари Харесай

И антикорупционната комисия подхвана бившия зам. икономически министър

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е наредила на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да извърши инспекция за спор на ползи на подалия оставка зам.-министър на стопанската система Александър Манолев. Поводът е следствие на " Биволъ " и " Благоевград нюз ", че върху негова земя е издигната къща за посетители с европейски пари, която се употребява само за частни потребности. За парцела даже има прокаран 3 км водопровод с минерална вода. Финансирането е по Програма за развиване на селските региони и е утвърдено от Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ), а Манолев е бил в управителния му съвет през последните съвсем 2 година Трябва да бъде тествано и дали добитите с евросредства активи се употребяват по предопределение. Прокуратурата разследва и дали като зам.-министър Манолев е направил злоупотреби с европейски средства по стратегия за развиването на селските региони. Национална агенция за приходите пък стартира данъчна ревизия на всички замесени в градежа на първокласната вила.

От Държавна фирма " Земеделие " към този момент са изпратили на прокуратурата изисканите копия от плана. " Установено е несъмнено, че договорът за разпределяне на безплатна финансова помощ по плана в размер на 391 160 лева е подписан на 6 октомври 2014 година с Едноличен търговец " Агротрейд – Ана Димитрова " и Александър Манолев не е бенефициент ", се споделя в известието на прокуратурата. И дават подробна последователност на договорката.

На 13 февруари 2013 и на 25 октомври 2013 година Александър Манолев е учредил в интерес на Едноличен търговец " Агротрейд – Ана Димитрова " право на градеж на " Жилищна постройка – къща за посетители ", басейн и ограда в личния си аграрен парцел. На 1 октомври 2011 година Манолев е дал на същата фирма собствената си земеделска земя - лозе с повърхност от 9.7 дка. " Това се случва преди Ана Димитрова да навърши пълноправие ", означи представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова. През август 2015 година в качеството си на шеф и представител на " Ес Ди Ес Про " ЕООД Манолев е дал и заем от 700 хиляди лева на Едноличен търговец " Агротрейд – Ана Димитрова ". Установено е още, че Манолев е представлявал Едноличен търговец " Агротрейд – Ана Димитрова " като упълномощено лице при осъществената инспекция на място на осъществената инвестиция по плана, като е дал и документи, свързани с нея, изискани от специалисти при Регионален механически инспекторат-Благоевград според надзорен лист от 27 ноември 2015 година Самият Манолев е бил член на УС на фонд " Земеделие от 19 юли 2017 до 18 април 2019 година

Според разпоредбите на Програмата за развиване на селските региони получателят на финансова помощ е задължен 5 година да употребява добитите с европейски пари активи по предопределение. Ако това не се случи, разплащателната организация може да изиска връщане на към този момент изплатени суми дружно със законната рента върху тях и да приключи всички контракти, изясняват от прокуратурата.

Прокуратурата е образувала наказателно произвеждане за данъчни закононарушения и корист с европейски средства, разгласи още Румяна Арнаудова.

Александър Манолев към този момент подаде оставка като зам.-министър, която бе незабавно призната от премиера Бойко Борисов. След това той написа във " Facebook ", че оставката му е закъсняло деяние, което той трябвало да предприеме още преди година, когато името му бе забъркано в кавги и това му попречи да стане министър на превоза. " Още тогава трябваше да си дам сметка, че в такава обстановка е доста, доста мъчно да работиш. Преди няколко месеца ми споделиха, че обикалят с папки за мен медии и ми готвят нова офанзива. Подминах го – след всичко, което се пробваха да причинят на фамилията ми, си мислех, че няма с какво да ме изненадат. Но още веднъж надскочиха себе си ", написа Манолев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР